Hoe kies je de beste kredietkaart?

Jeroen Geuens

09/11/2018

Een kredietkaart komt in veel situaties van pas. Voor de meeste mensen is een kredietkaart de belangrijkste betaalmethode in het buitenland: je gebruikt de kaart zoals je je bankkaart gebruikt en je betaalt later terug.

Cash afhalen op locatie kan duur zijn, hier vreemde munten bestellen is een gedoe en als je euro’s meeneemt om ze ginder te wisselen kom je in sommige gevallen bedrogen uit.

Ook op het internet is een kredietkaart dikwijls de makkelijkste en veiligste betaalmethode. Webshops accepteren hoe langer hoe meer kredietkaarten of betaalmethoden; je koopt makkelijk en snel kleren, boeken of elektronica zonder dat je meteen ‘echt’ hoeft te betalen. Bovendien maakt de munt niet uit: omrekenen gaat vanzelf.

Zo kies je de beste kredietkaart

De eerste vraag die je je best stelt is: wil ik een kaart bij mijn huidige bank of wil ik een kaart die ik aan eender welke zichtrekening kan koppelen? De kans is namelijk groot dat je eigen bank kaarten aanbiedt.

Belfius biedt bijvoorbeeld vier verschillende kredietkaarten aan: de Mastercard White, Red, Gold en Platinum. Elke kaart heeft zijn eigen uitgavelimiet en voordelen; belangrijkste eigenschap is dat je er sowieso een Pulse- of Comfortrekening bij moet nemen.

Hetzelfde bij KBC: je hebt altijd een Plusrekening nodig als je een Silver-, Gold- of Platinumkredietkaart wil. Bij KBC kun je naast een kredietkaart ook een prepaid-Mastercard aanvragen. Daar heb je geen zichtrekening voor nodig.

Verder kun je je keuze maken op basis van deze eigenschappen:

  1. De uitgavelimiet. Met de White-, Red-, Gold- en Platinumkaarten van Belfius kun je bijvoorbeeld iedere maand respectievelijk 1.250 euro, 1.900 euro, 2.500 en 5.000 euro uitgeven. Met KBC’s Silver-, Gold- en Platinumkaarten is dat 2.500 euro, 5.000 euro en 7.500 euro.
  2. De extra voordelen. Vooral American Express staat hierom bekend. Bij Amex kun je bijvoorbeeld profiteren van toegang tot meer dan 1.000 luchthavenlounges, een travelservice die de organisatie van je reis regelt of een conciërge die restaurants en tickets voor je reserveert. Daarnaast spaar je bij Amex punten als je je inschrijft voor het Membership Rewards-programma. Met die punten koop je cadeaus zoals uurwerken, golfuitstappen en waardebons van Delvaux.
  3. De bijkomende verzekeringen. Verzekeringen kun je bij zo goed als elke kaart nemen; hoeveel en welke hangt van de bank of aanbieder af. Zo zitten reisannulatieverzekeringen en de verzekering van (online) aankopen er bij de meeste kredietkaarten bijna standaard in. Bij KBC kun je bijvoorbeeld ook een verlengde aankoopgarantie en de annulatie van inkomtickets aanvragen. American Express heeft dan weer uitgebreide reisverzekeringen: vertraagde bagage, gemiste aansluiting, vluchtvertraging of de diefstal van lederwaren.
  4. De terugbetalingstermijn. Standaard betaal je je uitgegeven saldo terug aan het einde van de maand. Bij verschillende kaarten zoals de KBC-Silverkaart beslis je zelf in hoeveel keer je het openstaande saldo terugbetaalt. Je kunt elke maand een vast bedrag betalen of ervoor kiezen een vast percentage van het saldo terug te storten. Daar hangen natuurlijk enkele voorwaarden aan vast: je kunt je betalingen niet oneindig spreiden en vanaf de tweede maand betaal je rente op het openstaande saldo.

Kortom: bedenk eerst wat je belangrijk vindt. Voor jongeren kunnen prepaidkaarten handiger zijn dan ‘echte’ kredietkaarten; als je veel onderweg bent voor het werk heb je mogelijk meer aan (de voordelen van) een American Express-kaart dan aan andere kaarten.

(Door Jeroen Geuens, 9 november 2018)

Lees ook