Waarom Belgische kredietkaarten geen kredietkaarten zijn

Jeroen Geuens

10/01/2023

De meeste mensen hebben wel een kredietkaart om (online) producten of diensten te kopen en om die later terug te betalen. Gewoonlijk op het einde van de maand of aan het begin van de volgende. Toch zijn dat strikt genomen geen kredietkaarten. Hoe komt dat? En wat is een kredietkaart dan?

Betalen met een kredietkaart gaat makkelijk en snel en je kunt er zowel in winkels als op het internet mee betalen. Het belangrijkste verschil met een gewone bankkaart is dat je de betaling van je aankoop kunt uitstellen — maximaal een paar weken of tot aan de datum waarop je bank de uitgavenmaand afsluit.

Geen kredietkaart

Net omdat het terugbetalen op die manier werkt zijn onze kredietkaarten strikt genomen geen kredietkaarten — er is geen krediet of lening aan gekoppeld en je kunt dus niet, net als bij een lening, gespreid of op je eigen tempo terugbetalen. Dat moet in één keer.

Als je een geldreserve of een flexibel krediet aan je kaart gekoppeld zou hebben beslis je in theorie zelf hoeveel je elke maand terugbetaalt. De ene keer betaal je bijvoorbeeld de helft terug en de volgende maand 100 euro.

Let er wel op dat je gebonden bent aan wettelijke minima. Je bent verplicht om elke maand een bepaald bedrag terug te storten. Bij Beobank bijvoorbeeld stort je elke maand 1/18de of 1/20ste terug, afhankelijk van het bedrag van je krediet, met een minimum van 25 euro.

Kredietkaarten in België

Kun je dan 'echte' kredietkaarten krijgen in België? Er zijn een paar banken en aanbieders waar je een kaart met een krediet kunt krijgen. Bij Beobank kun je je aankopen bijvoorbeeld flexibel terugbetalen en ook bij KBC of Belfius kan dat als je een KBC Flex Budget of een Belfius Budgetline aan je kaart koppelt.

Je gebruikt de kaart op dezelfde manier als een klassieke kredietkaart. Je rondt je aankopen op dezelfde manier af en je betaalt later. Het enige verschil is dat je zelf beslist wanneer en hoeveel terugbetaalt. Dat kan je wat flexibiliteit of meer controle over je uitgaven bieden.

Denk alleen aan de wettelijke minima — die vind je gewoonlijk op je maandafrekening, net als de uiterste terugbetalingsdatum — en onthoud dat je, net als bij een lening, rente betaalt op het openstaande saldo. In één keer terugbetalen kan dus goedkoper zijn.

(Door Jeroen Geuens, 10 januari 2023.)

Lees ook