FR

Hoe werkt betalen met een kredietkaart?

Je kunt op drie manieren betalen met een kredietkaart:

 • Met je handtekening. In een winkel of restaurant geef je de bediende je kaart. Die geeft jou een bon die je moet handtekenen.

  Deze manier van betalen kom je steeds minder tegen sinds de invoering van de chip op de kredietkaart. Dan betaal je met een persoonlijke code (zie hieronder). In sommige Europese landen, het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, is het gebruik van de geheime code al verplicht.
   
 • Door je kredietkaartnummer te overhandigen. Kom je vooral tegen op internet. Webwinkels vragen meestal het kaartnummer, de naam van de kaarthouder en de vervaldatum van de kaart.

  Gewoonlijk vragen ze, als extra veiligheidsmaatregel, ook de CVC-code — de card verification code. Andere benamingen hiervoor zijn: CVV, CVV2, CVC2 of Cardmember ID.

  Bij Mastercard en Visa vind je die code op de achterkant van je kaart. Het is het laatste aangegeven getal van 3 cijfers. Bij American Express staat de (4-cijferige) code op de voorkant van je kredietkaart.
   
 • Met je pincode (geheime code). Gebeurt steeds vaker in (online) winkels en is in enkele landen verplicht. Doorgaans is dit de veilgste manier van betalen omdat je je code niet doorgeeft.

  De geheime code krijg je meestal op het moment dat je je kaart aanvraagt. Als je je code vergeten bent neem je best contact op met je kredietkaartmaatschappij: die stuurt je gratis een nieuwe code.