FR

Hoe veilig is een kredietkaart?

Kredietkaartmaatschappijen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun kredietkaarten. Ze doen er alles aan om de veiligheid van je kaart zo veel mogelijk te garanderen.

Neemt niet weg dat je je kaart kunt verliezen of dat ze gestolen kan worden. Omdat een handtekening of een kredietkaartnummer al voldoende is om een betaling goed te keuren is de kans op fraude groter dan met een gewone bankkaart.

Toch weinig fraude

Het succes van kredietkaarten hangt wel samen met dat je er wereldwijd mee kunt betalen. Betalen met het kaartnummer gaat ten koste van de veiligheid, maar kredietkaartmaatschappijen kunnen je een aantrekkelijke en eenvoudige kredietkaart aanbieden omdat fraude relatief weinig voorkomt.

Verzekering en aansprakelijkheid

Wanneer een fraudeur je kredietkaartnummer heeft probeert hij de kaart waarschijnlijk uit door iets te betalen. Als kaarthouder ben je hier meestal voor verzekerd. Hoe aansprakelijk je bent hangt af van je gedrag en van de kredietkaartmaatschappij.

Meld het verlies van je kaart zo snel mogelijk. Het verlies van een kaart én de pincode verhogen je aansprakelijkheid. Een deel van de kredietkaartmaatschappijen betaalt de schade terug tot het moment van je melding. Dit geldt niet voor alle maatschappijen.

Kredietkaartverlies meteen melden

Als je kaart gestolen werd kun je dat in elk geval best zo snel mogelijk doorgeven aan je kredietkaartmaatschappij. Elke maatschappij heeft een internationaal meldnummer dat je 24 uur per dag kunt bereiken. Bij verlies kun je hen vragen je kaart te blokkeren; vaak krijg je snel een nieuwe kaart met een nieuw nummer.

Card Stop

Heb je het nummer van jouw kredietkaartuitgever niet, bel dan naar Card Stop op 078/170.170. Het nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Card Stop heeft enkele gegevens nodig om je kaart meteen te blokkeren:

  • de naam van je bank, het nummer van de gekoppelde zichtrekening en het kaartnummer
  • of je persoonlijke gegevens: je voor- en achternaam, je geboortedatum en je postcode