Hoe werkt de aankoopverzekering van mijn kredietkaart?

Jeroen Geuens

08/11/2022

Als je een kredietkaart hebt kun je daar een aankoopverzekering bij nemen. Wat doet die precies en waartegen ben je (niet) gedekt?

De aankoopverzekering van je kaart beschermt je wanneer je aankoop wordt gestolen of wanneer die wordt beschadigd. Je bent ook verzekerd wanneer online aankopen niet of slecht worden geleverd. Soms profiteer je ook van verlengde garantie boven op de wettelijke garantie.

Voorwaarden

Let wel op dat die verzekering of garantie soms maar een paar dagen geldt. Bij sommige kaarten ben je bijvoorbeeld tot 90 dagen na je aankoop verzekerd tegen schade. Bij andere kaarten ben je 200 dagen beschermd. Lees de voorwaarden van je verzekering daarom goed door voor je je contract ondertekent.

Daarnaast moeten je aankopen dikwijls een bepaalde waarde hebben voor ze verzekerd zijn. Ze moeten bijvoorbeeld 50 of 75 euro waard zijn en je moet ze natuurlijk met je kaart hebben betaald.

En dan krijg je nog te maken met het dekkingsplafond. Je kunt bijvoorbeeld maximaal 1.250 euro per schadegeval en per jaar krijgen bij een 'klassieke' kredietkaart. Ook hier verschillende de voorwaarden sterk per kaart of per aanbieder. Het dekkingsbedrag kan hoger zijn als je een zilveren of een golden kredietkaart hebt.

Tot slot kun je een vergoeding krijgen bij inbraak of wanneer het slot is geforceerd. Ook bij fysiek geweld of wanneer iemand je tas steelt kun je beroep doen op je aankoopverzekering. Je moet dan een verklaring van diefstal afleggen bij de politie en dat rapport moet bij je schadeclaim.

Welke producten zijn niet verzekerd?

Geld of sieraden zijn nooit verzekerd. Ook levende materialen zoals planten of dieren niet. Telefoons of andere electronica zijn meestal ook niet gedekt of de verzekering geldt maar een bepaald aantal dagen na aankoop. Ook hier zitten de meer uitgebreide verzekeringen bij de duurdere kaarten.

Kortom

De aankoopverzekering van je kredietkaart heeft duidelijke limieten: er geldt een maximumbedrag en een aantal schadegevallen per jaar. Als je dus overweegt een kredietkaart aan te vragen voor de aankoopverzekering is het belangrijk de voorwaarden te lezen. Vergelijk op onze website en vind de kaart met de verzekering die het best bij je past. Je kunt ook financiële instellingen vergelijken voor meer informatie.

(Door Jeroen Geuens, 8 november 2022.)

Lees ook