Wat dekt de reisverzekering van je kredietkaart?

Jeroen Geuens

02/08/2022

Bij sommige kredietkaarten profiteer je van inbegrepen of aanvullende reisverzekeringen en dekkingen. Waartegen ben je beschermd en hoe werkt zo'n verzekering? En kun je nu zonder aparte reisverzekering vertrekken?

Kaarten met een aanvullende reisverzekering komen vrij veel voor. Sommige klassieke kaarten en vooral Goldkaarten hebben een reisverzekering en bescherming. De Beobank Visa Gold of de Crelan Visa Gold bijvoorbeeld. Je bent ook gedekt met een American Expresskaart.

Over het algemeen geldt: hoe duurder de kaart hoe uitgebreider het pakket verzekeringen en beschermingen. Let wel op: die beschermingen gelden alleen wanneer je je reis met je kaart hebt betaald. De verzekeringen dekken over het algemeen alleen jezelf tenzij ze een kaart hebben die aan je hoofdkaart is gekoppeld.

Aanvullende dekkingsopties zijn bijvoorbeeld compensaties voor ongevallen op reis of ongemakken zoals diefstal of vertraagde bagage. Als je je kaart verliest of hij wordt gestolen kun je soms ook een voorschot krijgen in cash.

Aanvullende dekkingen

1. Reisbijstandsverzekering

De voordelen van deze verzekering verschillen sterk tussen aanbieders. Bij kaarten die speciaal zijn ontwikkeld voor reizigers profiteer je soms van een telefonische hulplijn. Medewerkers daar kunnen je op eender welk moment helpen bij vragen of noodgevallen.

Ze kunnen je bijvoorbeeld helpen een visum aan te vragen en ze kunnen een dokter of een advocaat sturen. Ze zijn er zelfs wanneer je je kaart of papieren verliest of wanneer je je reis moet uitstellen of annuleren.

Bij andere aanbieders kun je dan weer medische of juridische bijstand krijgen. Ze kunnen je ook evacueren of repatriëren en ze kunnen medicijnen sturen of vervoer regelen voor (de hulp van) derden.

Denk er hier ook aan dat je de kleine letters leest. Als je bijvoorbeeld medicijnen nodig hebt betaalt de verzekering alleen de verzendkosten. De medicijnen betaal je zelf. Ook als je onverwacht ergens een verblijf moet regelen zijn bijvoorbeeld alleen de kosten van het eten gedekt.

Vergelijk die voorwaarden dus zeker met die van een reisverzekering.

2. Vertraagde vlucht of bagage

Als je vlucht een paar uur vertraging heeft kun je je hotel plus bepaalde kosten indienen bij de reisverzekering van je kredietkaart. Die heeft minimumtermijnen vastgesteld voor de vertraging en het type vlucht en er is een plafond aan de vergoeding.

Als je een groene kaart hebt bij American Express krijg je de maximale vergoeding na vier uur vertraging. En als je bagage na 48 uur nog altijd vertraagd is verhoogt Amex de terugbetalingslimiet.

Deze verzekering staat los van de verzekering van verloren bagage: die kan tot 1.000 euro dekken als je de originele aankoopbewijzen kunt laten zien. Je kunt de twee verzekeringen alleen apart gebruiken: als je al geld hebt gekregen voor vertraagde bagage is dat ook de vergoeding voor verloren bagage.

3. Reisongevallenverzekering

Een eenmalige betaling voor medische hulp na een ongeval. Je krijgt ze als je blijvend invalide wordt door een ongeval tijdens een trein- of een boot- of vliegreis.

Als je dikwijls reist dekt de verzekering bij de Beobank World Travel Mastercard een ongeval als je gewond geraakt op het openbaar vervoer. Je krijgt dan 500.000 euro bij blijvende invaliditeit.

Met de groene kaart van American Express ben je gedekt tot 125.000 euro. In dat bedrag zitten ook opsporings- en reddingskoten tot 30.000 euro en ook de plaats van inscheping is gedekt.

4. Huurautoverzekering

Als je met je kaart een auto huurt kun je bij een ongeval soms een deel van de kosten vergoed krijgen. Meestal zijn pechhulp en een vervangwagen inbegrepen. Het vervoer van de kapotte auto ook. American Express vergoedt ook accommodatie terwijl je op de reparaties wacht.

De kosten voor reserveonderdelen zijn dan weer niet gedekt. De kosten voor onderhoud of reparaties ook niet en als je met de kapotte auto blijft rijden zijn de gevolgen ook niet gedekt.

Als iemand het voertuig steelt tijdens de huurperiode is alleen het bedrag van je eigen risico gedekt.

5. Volledige dekking

Een doorlopende reisverzekering. Deze dekking zit meestal bij duurdere kaarten zoals de Platinumkaart van American Express.

Je bent meestal tegen elk probleem verzekerd. Bijvoorbeeld het annuleren van je reis door gezondheidsproblemen van jezelf of je gezin.

Je bent gedekt tot 10.000 per verzekerde of tot 20.000 per gezin over aaneensluitende periodes van 12 maanden. Als je je reis onderbreekt is ook het ongebruikte deel gedekt.

(Door Jeroen Geuens, 2 augustus 2022.)