FR

Wat is de geschiedenis van de kredietkaart?

De eerste kredietkaart dook op in de jaren 20 van de vorige eeuw. In Amerika ontstond bij consumenten de wens om eenvoudig tegen krediet te kunnen afrekenen. Automobilisten kregen als eersten de mogelijkheid om op deze manier benzine te kopen.

In 1938 begonnen verschillende bedrijven samen te werken om alle kredieten op elkaar af te stemmen. De uniformiteit is altijd een van de belangrijkste voorwaarden geweest voor introductie van een nieuwe betaalstandaard.

Diners Club

De eerste echte kredietkaartmaatschappij was Diners Club. Zij maakte in de jaren 50 betalen met een clubkaart in restaurants mogelijk. American Express volgde enkele jaren later. Diners club is ook de maatschappij die de eerste kredietkaart in België introduceerde.

Pas in de jaren 60 werden de bekende kredietkaartmaatschappijen Visa en Mastercard opgericht. Dit zijn nu nog altijd de twee belangrijkste spelers.

Nieuwe ontwikkelingen

De kredietkaartindustrie is nog volop in beweging. Het aantal kredietkaarten in Europa en wereldwijd neemt nog altijd een vlucht.

België telt in 2018 naar verwachting een kleine 4 miljoen kredietkaarten, volgens recente schattingen van het Britse onderzoeksbureau Verdict Financial. Visa neemt er zo'n 3 miljoen voor haar rekening, Mastercard volgt met 800.000. De andere creditcardmaatschappijen zijn kleine spelers in ons land. 

Ook de technologische ontwikkelingen gaan snel aan het begin van de 21e eeuw. Nog relatief jonge concepten zoals prepaid en virtuele kredietkaarten worden opgevolgd door nieuwe technologische mogelijkheden.

Zoals kredietkaarten waar je kleine bedragen in een oogwenk mee afrekent (contactloos betalen). Ook worden kredietkaarten verwerkt in mobiele apparaten zoals smartphones en slimme polsgadgets.

Visa sprak onlangs zelfs de voorspelling uit dat contant betalen hierdoor grotendeels zal verdwijnen.

(Bronnen: Wikipedia, www.creditcardvergelijking.nl)