Kan ik met mijn kredietkaart geld overschrijven naar mijn zichtrekening?

Jeroen Geuens

11/08/2020

Het saldo op je kredietkaart is doorgaans nul. Als je betaalt doe je dat op krediet, en dat betaal je aan het eind van de maand terug. Als je toch een keer een positief saldo hebt, omdat je geld op je kaart hebt gezet of omdat een bedrijf je terugbetaalde, kan dat dan ook naar je zichtrekening?

Nee, dat kan niet in België. Dat bevestigden onder andere Belfius aan Kredietkaarten.be. “Een kredietkaart is een betaalkaart die aan je zichtrekening verbonden om uitgaves te betalen. Je kunt er geen geld van overschrijven.”

Een positief saldo wordt dus gebruikt om de volgende rekening te betalen. Daarna komt het saldo weer op nul.

In Nederland kun je met de meeste kaarten wel overschrijven naar je zichtrekening: als je inlogt in je kredietkaartprofiel vind je uitleg over hoe je dat doet. Soms kan het alleen telefonisch. Let er wel op dat je alleen geld kunt overschrijven naar je eigen bankrekening, de tegenrekening van de kaart.

Als je toch geld wil overschrijven naar een andere rekening, in binnen- of buitenland, kun je Western Union of Skrill gebruiken of een internetportemonnee zoals Paypal. Daar betaal je met je kredietkaart en je stuurt het geld naar de ontvanger. Denk er wel aan dat elke dienst kosten heeft en dat die hoog kunnen oplopen.

(Door Jeroen Geuens, 11 augustus 2020.)