Vier dingen die je op vakantie betaalt met je kredietkaart

De kredietkaart is veruit het handigste betaalmiddel tijdens je vakantie. Dat begint al met het boeken van de reis. Hier zijn vier dingen die je deze zomer het best afrekent met de kredietkaart.

1. Boeken van de reis

Bij sommige kredietkaarten is een reisverzekering inbegrepen. Hiermee zijn onverwachte kosten onderweg gedekt. Bijvoorbeeld de kosten die ontstaan doordat je vliegtuig of bagage vertraagd is. Misschien moet je hierdoor wel een extra overnachting in een hotel boeken. Of je hebt dringend spullen nodig.

Je moet de vakantie met je kredietkaart hebben betaald, wil je hiervoor vergoed worden. Boek de reis voor alle zekerheid dus met je kredietkaart.

Let wel, niet alle kredietkaarten hebben standaard een reisverzekering. Dat geldt in de regel alleen voor luxere kaarten zoals Goldcards.

2. De borg voor je huurauto

Wanneer je op je vakantiebestemming een auto huurt, moet je daar borg voor betalen aan de autoverhuurder. Hij wil dat je dat doet met je kredietkaart, dat geeft hem meer zekerheid. Maar ook voor jou is die 'betaalwijze' verstandig.

Want stel dat de verhuurder onterecht meerkosten in rekening brengt, bijvoorbeeld voor een vermeende schade aan de auto, dan kan je achteraf een betwisting indienen bij de uitgever van je kredietkaart. De autoverhuurder moet dan bewijs leveren, anders stort de uitgever het bedrag aan je terug.

Let op: prepaid kredietkaarten zijn voor autohuur niet geschikt, verhuurders accepteren ze niet.

3. Kledingstukken en andere vakantie-aankopen

Ook alle typische vakantieaankopen op de bestemming zoals badkleding, dat leuke handtasje of een zonnebril doe je met de kredietkaart. Tenminste, als je een exemplaar hebt met een aankoopverzekering. Je bent dan gedekt tegen verlies van de producten die je met de kaart hebt gekocht. Word je bestolen, dan krijg je deze spullen vergoed. Je moet dan natuurlijk wel de diefstal melden.

4. Tolbetalingen op de autostrade

Ga je met de wagen op vakantie, dan kan de kredietkaart voor tijdwinst zorgen bij tolpoortjes. Je hebt daar soms aparte poortjes waar je kunt betalen met de kredietkaart. De rij is er meestal minder lang. Dus met een kredietkaart op zak ben je ook sneller op je bestemming.

(28 juni 2016; Bron: creditcardvergelijking.nl)