Waar is een kredietkaart handig voor?

Jeroen Geuens

18/10/2019

Een kredietkaart staat dikwijls gelijk aan schulden. Dat beeld is eenzijdig en onterecht.

Een kredietkaart is op de eerste plaats een soepel en handig betaalmiddel dat je in verschillende situaties kunt gebruiken.

Betalen in het buitenland

Een kredietkaart is bijvoorbeeld makkelijk wanneer je de grens over gaat. Je gewone bankkaart kunt je niet overal gebruiken.

Anders dan in België kun je in buitenlandse supermarkten of grote winkels gewoon afrekenen met je kredietkaart.

Reken je af in euro, dan betaal je geen extra kosten voor die transactie. Bij transacties in andere munten hou je best rekening met 1,5% tot 2,5% wisselkoersopslag. Die opslag heb je ook bij andere betaalmiddelen, niet alleen bij kredietkaarten.

Het is wel slim een kaart met een lagere opslag te kiezen als je dikwijls in het buitenland betaalt. Goldkaarten hebben doorgaans de laagste opslag; bij alle reviews op Kredietkaarten.be vind je de wisselkosten terug.

(Online) boeken en reserveren

Bestel je je vliegtickets online of reserveer je er een hotelkamer of een huurauto, dan is een kredietkaart het beste betaalmiddel. De borg die je moet betalen is direct geregeld.

Tanken

Ook autorijders krijgen voordeel met een kredietkaart. In het buitenland kun je er bij veel tankstations mee terecht en je kunt direct aan de pomp betalen. Daarna kun je de slang pakken, tanken, je ticket printen en doorrijden. Je hoeft dus niet te wachten op het precieze bedrag.

Je kunt met je kaart ook gewoon aan de kassa betalen als het station bemand is. Zeker met Visa of Mastercard.

Parkeren en tol betalen

Op internationale tolwegen hebben kredietkaarthouders toegang tot de poortjes met korte wachtrijen. Betalen met een kredietkaart gaat sneller: je hoeft alleen je kaart in te steken. Je pincode ingeven is niet nodig.

Hetzelfde principe zie je terug op veel parkeerterreinen: je checkt in en uit met je kaart. Het exacte bedrag vind je daarna op je rekeningafschrift.

Cash geld afhalen

In binnen- en buitenland kun je met je kredietkaart geld afhalen aan zo goed als elke automaat of ATM. Dat kost wel wat, dus haal alleen geld af wanneer het niet anders kan. Je betaalt zo’n 4 tot 5 euro per keer.

Online kopen

Zeker op het internet is een kredietkaart handig voor je bestellingen. De meeste webshops aanvaarden Visa en Mastercard.

Je geeft de naam van de kaarthouder in, samen met het kaartnummer en de driecijferige CVC-code. Als je een kredietkaart van je bank hebt, kan het zijn dat je de transactie moet bevestigen met je kaartlezer of met je bank-app.

Een van de voordelen van online betalen met je kredietkaart is dat een onterechte afschrijving wordt teruggeboekt, bijvoorbeeld wanneer een product niet aankomt. Met Bancontact-betalingen kan dat niet.

En met de meeste kredietkaarten zijn je aankopen tijdelijk verzekerd tegen verlies of schade.

Bekende voordelen

Een kredietkaart is natuurlijk handig door de bekende voordelen: je hebt altijd geld achter de hand en je kunt toch kopen als je niet genoeg geld op je rekening hebt of wanneer je loon nog niet binnen is. In noodsituaties ben je blij met je kaart!

Duurdere aankopen kun je eventueel gespreid terugbetalen. Dan leen je geld en dat moet je apart aanvragen bij de aanbieder van de kaart.

Tot slot kan een kredietkaart handig zijn om uitgaven te scheiden. Je krijgt er een apart overzicht van; dat is handig voor je administratie.

(Door Jeroen Geuens, 18 oktober 2019)