Waar kun je prepaid kredietkaarten voor gebruiken?

Jeroen Geuens

27/10/2020

Je kunt makkelijk aan een prepaid kredietkaart komen. Je vraagt ze aan of je bestelt ze en een paar dagen later valt ze in de bus. Dat gaat een stuk makkelijker dan bij een klassieke kredietkaart: daar kijkt de aanbieder gewoonlijk of je je lening terug kunt betalen.

Prepaid kredietkaarten zijn geen kredietkaarten. Je stort er geld op en je kunt alleen dat geld uitgeven. Bij een klassieke kredietkaart sluit je een lening af. Het voordeel van een prepaidkaart is dat ze wel werkt zoals een kredietkaart en de meeste (web)winkels aanvaarden allebei.

Waarom zou je een prepaidkaart nemen?

Als je makkelijk geld uitgeeft kan een prepaid kredietkaart een vorm van budgetbeheer zijn. Je kunt niet onder nul: als je 1.000 euro op de kaart zet kun je alleen die 1.000 euro uitgeven.

Je zou je kaart ook kunnen aanschaffen voor specifieke uitgaven. Voor aankopen in het buitenland, bijvoorbeeld, of voor aankopen in webwinkels. Het zou ook een ‘noodkaart’ kunnen zijn, een betaalmiddel dat je alleen aanspreekt in noodgevallen. Denk er in dat geval wel aan dat aanbieders dikwijls kosten rekenen voor inactiviteit.

Werknemers zouden er ook hun loon op kunnen laten storten. De meeste kaartuitgevers rekenen wel opwaardeer- of oplaadkosten om geld op je kaart te (laten) zetten. Als je die kosten wil uitsparen kan het beter zijn je loon op een zichtrekening te laten storten.

Verder zijn er nog schenkingen en zakelijk gebruik. Sommige eigenaren krijgen de kaart van hun werkgever.

Waar kun je een prepaid kredietkaart (niet) gebruiken?

Prepaidkaarten zijn doorgaans van Visa of Mastercard en je kunt ze dus in dezelfde winkels of bij dezelfde handelaars gebruiken ‘echte’ Visa- of Mastercardkaarten, ook online.

Let wel op in hotels of bij autoverhuurbedrijven, daar aanvaarden ze meestal alleen echte kredietkaarten omdat het toestel je saldo op dat moment moet kunnen nakijken. Op tolwegen kun je daarom ook alleen maar met een klassieke kredietkaart betalen en bij drankautomaten kun je ook pech hebben.

Waar koop je een prepaidkaart?

Je vindt prepaid kredietkaarten in winkels en in postkantoren of je kunt ze online bestellen, bijvoorbeeld op Kredietkaarten.be.

Lees voor je beslist ons overzicht van alle voor- en nadelen van prepaid kredietkaarten. Kredietkaarten.be raadt aan altijd eerst een gewone kredietkaart te proberen. Die zijn dikwijls goedkoper als je je saldo in één keer terugbetaalt.

Als je je prepaidkaart online bestelt heb je ze meestal binnen 6 tot 12 werkdagen thuis.

(Door Jeroen Geuens, 27 oktober 2020.)

Lees ook