Wat is de limiet voor cashbetalingen?

Jeroen Geuens

03/05/2022

Soms wil je een aankoop deels of helemaal met cash betalen. Alleen wordt dat moeilijker en moeilijker omdat de wetgeving specifiek is.

Waarom een limiet?

De limiet voor cashbetalingen is sinds een paar jaar verlaagd van 15.000 euro naar 5.000 euro en voor goederen en diensten is die grens zelfs verlaagd naar 3.000 euro. De regel geldt voor handelaars en vrije beroepen, tuiniers en vzw's. Die groepen mogen geen contante betalingen boven 3.000 euro aanvaarden. Anders riskeren ze een boete.

De wet valt binnen het bestrijden van witwassen en belastingontduiking. Cashbetalingen zijn onmogelijk na te trekken omdat het geld geen sporen nalaat en daarom zou het slecht gewonnen kunnen zijn.

3.000 euro limiet

Dus: voor eender welke aankoop kun je maximaal 3.000 euro contant betalen. De totale prijs speelt geen rol.

Je kunt ook niet in termijnen betalen omdat alle betalingen voor een specifieke aankoop als één transactie gelden. Als je bijvoorbeeld een tweedehandsauto koopt en je betaalt eerst een voorschot en dan de rest geldt het plafond op het totale bedrag.

Contante betalingen bij aankoop van onroerend goed zijn sinds 1 januari 2014 verboden. Bij een overtreding zijn de kopers én de verkopers aansprakelijk.

Boven 3.000 euro betaal je met je kaart of met een overschrijving.

Betalen met je kredietkaart

Een bank- of en debet- of kredietkaart is de meest gebruikte en de beste manier om je aankopen online of in de winkel te betalen. Het is dan wel belangrijk dat je de gebruiksvoorwaarden en de bijzonderheden van je kaart kent.

Verschillende bankkaarten hebben verschillende limieten en je moet geld op je rekening hebben. Als je met je kredietkaart betaalt moet je rekening houden met je maandelijkse limiet en je moet genoeg geld hebben wanneer het saldo van je rekening gaat.

Als je een handelaar bent kun je voorkomen dat je veel cash moet bewaren en storten door klanten met hun kaart te laten betalen.

Reizen

Hou er ook rekening mee dat contante betalingen in EU-land een andere limiet hebben. Die verschillen vind je hier. Onder contant geld verstaan we munten, briefgeld en goud.

(Door Jeroen Geuens, 3 Mei 2022.)