Wat is een kredietkaart?

Jeroen Geuens

11/10/2019

Een kredietkaart is een kaart waarmee je wereldwijd kunt betalen. Elke uitgave gaat aan het einde van de maand of aan het begin van de volgende maand van je rekening.

Bij een gewone bankkaart gebeurt dat altijd direct. De uitgever van je kredietkaart schiet je elke betaling voor en hij stuurt je aan het einde van de maand een rekening met al je betalingen.

Je kunt die rekening direct in een keer terugbetalen, binnen een paar dagen na ontvangst. Het voorschieten kost dan niets. Je hebt dan een korte, renteloze lening gehad.

Gespreid betalen is optioneel

Bij sommige kredietkaartuitgevers kun je gespreid terugbetalen, in termijnen. Dat heet dan een revolving creditcard en je betaalt rente op het openstaande saldo. Terugbetalen in termijnen gebeurt in België weinig en het is daarom ook niet standaard.

Betaal je je afrekening gelijk volledig terug, dan heet dat een deferred debitcard of een chargecard. Deferred betekent uitgesteld; je stelt de terugbetaling uit tot aan het einde van de maand. Een Belgische kredietkaart is meestel zo’n deferred-kaart.

Gespreid terugbetalen kun je bij je kredietkaartuitgever aanvragen. Je moet dan een kredietovereenkomst tekenen. Dat kan niet met elke kredietkaart of bij alle uitgevers: bij American Express kun je bijvoorbeeld niet gespreid terugbetalen en met zakelijke kaarten kan dat ook niet.

Belangrijk in het buitenland en op internet

Met je bankkaart kun je maar in een paar landen terecht — gewoonlijk alleen in Europa. Je kredietkaart kun je zo goed als overal gebruiken. Je kunt dan ook in de Verenigde Staten betalen, of in Azië of Afrika.

Je moet dan wel Visa, Mastercard of American Express op je kaart hebben. Dat zijn de drie grootste betaalnetwerken voor kredietkaarten.

Ook op internet kun je dikwijls met een kredietkaart betalen.

Kortingen en spaaracties

Afhankelijk van de kaart krijg je interessante extra voordelen. Er zijn kaarten waarmee je punten spaart bij elk gebruik of je krijgt er een reis- of een bijstandsverzekering bij. Ook zijn bij veel kaarten al je aankopen verzekerd tegen diefstal of beschadiging. De exacte voordelen verschillen per kaart.

(Door Jeroen Geuens, 11 oktober 2019.)

Lees ook