Mag een winkelier een kredietkaarttoeslag vragen?

Jeroen Geuens

08/11/2019

Een winkel of webshop mag je niet meer laten bijbetalen als je met je kredietkaart wil betalen. De PSD2-wet of de Payment Services Directive 2 verbiedt dat.

Sinds 14 september 2019 moeten alle betaaldienstverleners in orde zijn met de regels en normen van PSD2.

De zogenaamde kredietkaartoeslag is al een tijd taboe binnen Europa; de EU wil dat je vrij bent om te betalen zoals jij wil. Met die nieuwe richtlijn probeert de EU meer concurrentie en innovatie op gang te krijgen. Ze wil dat consumenten beter beschermd zijn en ze wil veiligere Europese betalingen.

Wel nog voor zakelijke of buitenlandse kaarten

Onder PSD2 valt de toeslag weg voor particuliere Visa- of Mastercard-kredietkaarten. Een winkelier kan wel nog een toeslag rekenen bij kaarten die officieel niet als consumentenbetaalmiddel geregistreerd staan. Zakelijke kredietkaarten bijvoorbeeld, of de kaarten van American Express of Diners Club.

De toeslag is ook nog toegestaan voor kredietkaarten die buiten de EU worden uitgegeven. De Visakaart van een Japanse toerist bijvoorbeeld. Visa en Mastercard verminderen hun speciale tarieven voor Europese winkeliers met 40%. De Europese Commissie ging hiermee akkoord.

Wat als een winkel je toch nog een toeslag aanrekent?

Kom je toch nog een bedrijf tegen dat jou wil laten betalen omdat je je normale, particuliere kredietkaart gebruikt, wijs ze dan op de PSD2-wet. Die verbiedt op- of toeslagen.

(Door Jeroen Geuens, 8 november 2019.)

Lees ook