5 redenen om kredietkaarten te vergelijken

Jeroen Geuens

15/10/2019

Wil je een kredietkaart, dan is die van je bank niet vanzelf de beste. Ook voor kredietkaarten loont vergelijken.

Hier zijn vijf redenen om rond te kijken op een website als Kredietkaarten.be; daar vind je reviews van alle populaire kaarten in België.

1. De kredietkaart van je bank is zelden de beste.

Het grootste nadeel van de kredietkaart van je bank is dat je de kaart nooit aan een betaalrekening van een andere bank kunt koppelen. Bij zo’n kaart krijg je doorgaans ook geen extra’s, zoals spaarmogelijkheden, geschenken of verzekeringen.

Ook kun je niet kiezen tussen een Visa-, een Mastercard- of een American Express-kaart. Bankkredietkaarten zijn meestal Mastercards. Af en toe zit er nog wel een Visa tussen, zoals bij Europabank of Crelan.

2. De kosten van een kredietkaart lopen sterk uiteen.

Je betaalt een vast bedrag per jaar voor je kredietkaart — gratis kredietkaarten bestaan niet.

De jaarbijdrage verschilt per kaart en per aanbieder. Voor de Mastercards van Beobank of Cofidis betaal je bijvoorbeeld 5 euro per jaar; de American Express Platinum-kaart kost 570 euro per jaar.

Ook al krijg je bij duurdere kaarten meer voordelen en extra’s, je vindt met gemak een simpele en degelijke kredietkaart voor een paar euro per jaar.

3. Kredietkaarten hebben cadeaus voor nieuwe eigenaars.

Er zijn altijd kredietkaarten met welkomstaanbiedingen: kortingen, cadeaus, spaarpunten of bestedingstegoed. Zulke aanbiedingen zijn interessant en kunnen de kosten naar beneden halen.

Verschillende kaarten zijn bijvoorbeeld het eerste jaar gratis. Als je ook nog een tegoed krijgt, heb je de kaart de eerste twee jaar bijna voor niks.

Na een jaar kun je de kaart annuleren zonder je geschenk of korting af te geven. Je betaalt ook geen boete.

4. Met sommige kredietkaarten ben je verzekerd.

Dikwijls gaat het om aankoop- of verlengdegarantieverzekeringen. Veel, niet alle, aankopen die je met je kaart betaalde zijn dan verzekerd tegen verlies of schade, van drie maanden tot een jaar.

Met andere kaarten verzeker je jezelf dan weer tegen ongevallen of ongelukken op vakantie. Je moet je reis of je verblijf dan wel met je kredietkaart betalen. Doorgaans gaat het om de vergoeding van onverwachte kosten door vertragingen van je vlucht of je bagage. Er zijn ook kaarten met uitgebreide reisverzekeringen of rechtsbijstand.

Denk na over het nut van zulke verzekeringen. Heb je ze niet nodig, ga dan voor een goedkope, eenvoudige kaart zoals de Mastercard Classic.

5. Kosten voor betalen in het buitenland kunnen flink verschillen.

Veel mensen halen een kredietkaart omdat ze hem nodig hebben in het buitenland.

Ga je buiten de eurozone, dan betaal je in een andere munt, bijvoorbeeld dollars, ponden of kronen. De bank rekent je omrekeningskosten aan, de zogenaamde wisselkoersopslag.

Dat is een vast percentage dat per kaart kan wisselen van 1,5% tot 2,5%. Op een wereldreis of een vakantie van drie weken, waarbij je je kaart dikwijls gebruikt, maakt die opslag veel uit.

Goldkaarten hebben de laagste opslag, al betaal je dan wel meer voor de jaarbijdrage. Goldkaarten vind je tussen 5 euro (Mastercard Gold by Cofidis) en 115 euro (American Express Gold). Bij onze besprekingen staan altijd de wisselkosten in de tabel.

Aandachtspunten

Bedenk eerst of je een Visa-, een Mastercard- of American Express-kaart wil en welke limiet je wil.

Er is weinig verschil tussen Visa en Mastercard. Met Visa kun je misschien op net wat meer plekken terecht. Met American Express betaal je zeker niet overal: bijvoorbeeld niet in kleinere winkels of in webshops. Je betaalt er dan weer wel makkelijk mee in hotels en luchthavens.

AmEx heeft andere voordelen: uitgebreide spaarprogramma’s, wereldwijde hulp en geen vooraf bepaalde limiet.

Geef je weinig uit, dan hoef je ook geen kaart met 5.000 euro per maand limiet. Zo’n kaart is ook weer duurder. De limiet kun je tegenwoordig zelf aanpassen, de kosten niet. Gebruik je je kaart weinig, kies dan beter een goedkope kaart met een maandlimiet van 1.250 of 1.500 euro.

(Door Jeroen Geuens, 15 oktober 2019.)