Waarom is geld lenen met een kredietkaart zo duur?

Jeroen Geuens

18/08/2020

Als je geld leent met een kredietkaart betaal je daar meestal 10–12% rente op, veel minder dan bij een traditionele lening. Van waar komt dat verschil en waarom is het zo hoog?

Leen je geld via een persoonlijke of een hypothecaire lening, dan kom je lang niet aan dat percentage. Tegenwoordig kom je met moeite aan 2%. Koop je echter een tv met je kredietkaart, dan kun je rekenen op (meer dan) 10% rente.

Geen verzekering voor de leninggever

Elke geldverstrekker houdt rekening met de kans dat jij je lening niet kunt terugbetalen, bijvoorbeeld omdat je te weinig geld op je rekening hebt of omdat je plots andere kosten hebt. Hij baseert zijn rentetarief op dat risico.

Bij een hypotheek of een autolening zijn er altijd spullen die de bank kan opeisen en verkopen wanneer er te weinig geld is. Je huis of je auto zijn dan het onderpand dat de bank of de leninggever zekerheid geven dat hij zijn geld terugkrijgt.

Een lening met een kredietkaart heeft geen onderpand. Je geeft je geld uit aan wat je wil en de kredietkaartmaatschappij zou veel meer moeite moeten doen om dat bedrag terug te krijgen als je failliet zou gaan. Hij zou bijvoorbeeld een deurwaarder moeten inschakelen die beslag kan leggen op je inboedel. Dat kost veel.

Een bank of een financieringsmaatschappij die geld uitleent wil graag precies weten waar je voor leent. Als je met je kredietkaart geld zou lenen om te gaan gokken weet je kredietkaartuitgever daar niks van. De maatschappij heeft dus geen verzekering op wat ze je voorschiet en aan hoe meer mensen ze geld leent, hoe groter het risico dat er iemand tussenzit die niet terugbetaalt.

En dat maakt lenen met een kredietkaart duurder.

Voordelen van hoge rente

Die hoge leenrente heeft ook voordelen: zo bouwt de kredietkaartmaatschappij er een stevige buffer mee op waardoor ze meer garanties kan geven aan alle gebruikers.

Zo kan ze je bijvoorbeeld terugbetalen wanneer je een bestelling niet of beschadigd aankrijgt, of ze staat garant voor de schade wanneer je kredietkaart gebruikt wordt door criminelen.

(Door Jeroen Geuens, 18 augustus 2020.)

Lees ook