Wat zijn de voordelen en nadelen van een kredietkaart?

Jeroen Geuens

04/02/2020

Zoals elk financieel product heeft de kredietkaart ook zijn goede en slechte kanten. Hier bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen.

Voordelen van kredietkaarten

Wereldwijd betalen. Je kunt zo goed als overal terecht met je kredietkaart. Ook in de kleinste achterhoek van Moldavië kun je dikwijls met je kredietkaart betalen.

Veilig online winkelen. Krijg je de verkeerde of beschadigde producten of ze komen niet aan, dan kun je je betaling annuleren.

Achteraf betalen. Je betaalt je aankopen pas aan het einde van de maand. Deze manier van uitgesteld betalen is gratis.

Flexibel aflossen. Bij sommige aanbieders kun je je openstaande saldo in verschillende keren terugbetalen, gespreid over een paar maanden bijvoorbeeld. Je betaalt dan wel rente.

Goede hulp. Ook in het buitenland kun je altijd terecht bij de klantendienst.

Nadelen van kredietkaarten

Lenen is relatief duur. Dat geldt wel vooral als je flexibel of gespreid terugbetaalt. Een kredietkaartlening is meestal duurder dan een persoonlijke lening.

De jaarlijkse bijdrage. Elk jaar betaal je vaste kosten voor je kredietkaart. Er zijn er wel waar je weinig voor betaalt.

Geld afhalen is duur. Doe je best alleen in noodsituaties.

Fraudegevoelig. Betalen met een kredietkaart is simpel; misbruik kan ook makkelijker zijn.

De rekening van zulke eventuele schade is meestal wel voor de aanbieder of de kredietkaartmaatschappij. En sinds kaarten een chip en een pincode hebben is fraude een stuk moeilijker geworden.

(Door Jeroen Geuens, 4 februari 2020.)

Lees ook