Wat is de maximumleeftijd voor een kredietkaart?

Jeroen Geuens

11/12/2019

In België kun je een kredietkaart aanvragen wanneer je 18 en financieel onafhankelijk bent. Kunnen ouderen ook nog een kredietkaart krijgen? En hoe oud mag je zijn?

Kunnen 92-jarigen nog een kredietkaart krijgen, of is er ook een maximumleeftijd voor kredietkaarten? En welke leeftijd dan? Krediertkaarten.be zocht het uit.

Bpost Bank

Een paar jaar terug konden 3.500 Bpost Bank-klanten geen kredietkaart meer krijgen omdat ze te oud waren. Buy Way, dat samenwerkte met Bpost Bank, zag een ‘potentieel probleem’ in de leeftijd van de aanvragers.

Bij ieder krediet hoort een onderzoek: omdat je een soort lening aangaat wil de uitgever graag weten of je je uitgaven (op tijd) kunt terugbetalen.

Banken en kredietkaartuitgevers mogen je aanvraag echter alleen afwijzen op basis van meetbare, objectieve en redelijke argumenten zoals je inkomen, je schulden of de looptijd van je krediet.

Het kan dus wel dat de bank of de uitgever je aanvraag weigert omdat je inkomen of pensioen te laag is, of omdat je kredietwaardigheid in het algemeen niet (meer) voldoet. Weigeren op basis van leeftijd mag niet.

Banken bevestigen

ING-medewerkers bevestigden aan Kredietkaarten.be dat iedereen een kaart kan aanvragen, online of in het kantoor. Belfius schreef dat aanvragen ‘in principe’ niet van je leeftijd afhangt en KBC liet weten dat ze iedere aanvraag apart bekijken.

Conclusie

Banken of kredietkaartuitgevers mogen je niet afwijzen op basis van je leeftijd. Ze kunnen je aanvraag wel weigeren als je kredietwaardigheid of je terugbetalingscapaciteit onvoldoende is.

Belangrijk is dat het alleen over de aanvraag gaat; iedere volwassene kan een kredietkaart aanvragen. Of je er een krijgt is wat anders.

(Door Jeroen Geuens, 11 december 2019)

Lees ook