Wat houdt de reisverzekering van je kredietkaart in?

Jeroen Geuens

21/04/2020

Een kredietkaart is erg handig op reis. Je huurt er makkelijk een auto mee en een hotelkamer is ook zo geboekt. Sommige kaarten hebben aanvullende reisverzekeringen; hoe uitgebreid zijn die? En kun je zonder ook op reis? We zochten het voor je uit.

Kaarten met aanvullende reisverzekeringen komen vrij veel voor en ze zijn dikwijls nog goedkoop ook. Basiskaarten zoals de ING Visa Classic of goldkaarten zoals Beobanks Visa Gold of Belfius’ Mastercard Gold hebben allemaal inbegrepen reisverzekeringen.

Ook met een American Express-kaart ben je gedekt op reis. Hoe duurder je kaart, hoe meer verzekeringen ze heeft.

Aanvullende dekkingen

Deze geven geen basisdekking van bijvoorbeeld medische kosten of bagage. Ze zijn alleen aanvullend. Ze gelden alleen als je je reis met je kaart betaalde. De dekking geldt ook niet voor gezinsleden, tenzij die een kaart hebben die aan jouw hoofdkaart gekoppeld is.

Aanvullende dekkingen zijn bijvoorbeeld vergoedingen bij reisongevallen, hulpverlening en reisongemakken zoals vlucht- of bagagevertraging. Soms zit ‘noodgeld’ er ook bij: dan kun je geld ophalen bij de plaatselijke bank wanneer je je kaart verliest of wanneer iemand ze steelt.

Wat houden aanvullende dekkingen in?

Reisongevallenverzekering

Dit klinkt alsof je medische hulp krijgt na een ongeval; het gaat om een eenmalige uitkering. Die krijg je wanneer je blijvend invalide raakt door een ongeval op reis.

De reisongevallenverzekeringen van Beobanks World Travel Mastercard bijvoorbeeld dekt alleen ongevallen als je je reis met je kaart betaalde en als je passagier bent van een openbaar vervoermiddel of als dat vervoermiddel je raakt. Je krijgt dan 500.000 euro bij blijvende invaliditeit of overlijden.

Bij American Express’ Green-kaart ben je tot 125.000 euro gedekt. In dat bedrag zitten ook zoek- en reddingskosten tot 30.000 euro en de plaats van inscheping is ook gedekt.

Reisbijstandsverzekering

Deze voordelen van deze verzekering lopen per aanbieder sterk uiteen. American Express heeft Global Assist, een telefonische hulplijn die je eender wanneer kan helpen met vragen of noodsituaties.

Global Assist kan je bijvoorbeeld helpen bij het aanvragen van een visum of ze kunnen je doorsturen naar een Engelstalige dokter of advocaat in je vakantieland.

Andere aanbieders verlenen medische of juridische hulp, ze kunnen evacueren of repatriëren, ze kunnen geneesmiddelen sturen en ze regelen vervoer voor derden — ook stoffelijke overschotten.

Ook hier zit het hem in de details: als je geneesmiddelen laat sturen zijn alleen de verzendkosten voor de verzekering. Het geneesmiddel zelf betaal jij. Ook als ze vervoer voor derden regelen, als je in het ziekenhuis ligt bijvoorbeeld, is alleen het voervoer gedekt. De kosten van het verblijf zijn voor die persoon zelf.

Vertraagde vlucht of bagage

Als je vlucht een paar uur vertraging heeft kun je de hotelovernachting plus telefoonkosten verhalen op de reisverzekering van je kredietkaart. Er gelden wel minimumtijden voor de vertraging, bijvoorbeeld vier uur, en er gelden ook maxima voor vergoedingen.

American Express vergoedt bij de Green-kaart na vier uur maximaal 150 euro per verzekerde per gebeurtenis. Als je bagage er na 48 uur nog altijd niet is trekt Amex de limiet op naar 250 euro. Andere verzekeringen, zoals die van de World Travel Card, vergoeden tot 350 euro als je bagage meer dan vier uur vertraging heeft.

Let wel op: de verzekering kan alleen de heenvlucht dekken. Deze verzekering staat los van de verlorenbagageverzekering; bij Beobank dekt die tot 1.000 euro op vertoon van alle originele aankoopbewijzen. Je kunt de twee verzekeringen niet samen gebruiken: als je al geld kreeg voor vertraagde bagage gaat dat van je vergoeding voor verloren bagage.

Huurautoverzekering

Als je met je kredietkaart een auto huurt kun je soms (een deel van) de franchise vergoed krijgen als je een ongeval hebt. Bij de Crelan Visa Gold is dat tot 50 euro, bij de American Express Platinum is dat tot 75.000 euro. Amex dekt de wettelijke aansprakelijkheid zelfs tot 750.000 euro.

Gewoonlijk zijn pechverhelping, een vervangwagen en vervoer van de kapotte auto inbegrepen. American Express vergoedt ook verblijf terwijl je op herstellingen wacht en als dat langer dan vijf dagen duurt zorgt Amex voor de repatriëring van de auto en jezelf.

Uitgesloten van de verzekering zijn onder andere de kosten van vervangstukken, onderhouds- of herstellingskosten en kosten van andere defecten als je met de kapotte auto blijft rijden.

Volledige dekking

Doorlopende reisverzekeringen heb je ook. Dan ben je altijd verzekerd en je hoeft je reis niet met je kaart te betalen. Je vindt ze doorgaans bij duurdere kaarten.

De Platinumkaart van American Express heeft ook een uitgebreid verzekeringspakket en je bent je hele reis gedekt. Voorwaarde is wel dat je je reis met je kaart betaalde.

Annuleringsverzekering

De Platinumkaart dekt ook het annuleren van je reis, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen bij jezelf of gezinsleden. Je bent in een opeenvolgende perioden van 12 maanden tot 10.000 euro per verzekerde gedekt of tot 20.000 euro per familie. Als je je reis in het midden onderbreekt is het ongebruikte deel ook gedekt.

Ook hier is de voorwaarde dat je je reis met je kaart betaalde.

(Door Jeroen Geuens, 21 april 2020.)

Lees ook