Wat zijn de voordelen van een zakelijke kredietkaart?

Jeroen Geuens

30/06/2020

Als zelfstandige of ondernemer is het handig een rekening voor je bedrijf te hebben om je zakelijke inkomsten en uitgaven van je persoonlijke te scheiden. Het is ook goed een zakelijke kredietkaart aan te vragen naast je eigen kaart: kredietkaarten voor bedrijven hebben veel voordelen.

Je kunt je afvragen waarom je je zakelijke uitgaven met een kredietkaart zou betalen. Dat kun je om deze drie redenen doen:

1. Je wil zakelijke en eigen uitgaven even goed verzekeren

Aan de meeste kredietkaarten kun je een aankoopverzekering koppelen of die zit erbij. Dan zijn alle aankopen die je met die kaart betaalt een tijd verzekerd tegen verlies, diefstal of schade.

Dat is geruststellend als je bijvoorbeeld net een nieuwe laptop, tablet of smartphone kocht voor je zaak. De dekkingstermijn scheelt per kaart. Gewoonlijk geldt wel: hoe duurder de kaart, hoe langer de verzekering loopt.

2. Je wilt levergarantie voor dingen die je op internet bestelt

Als je kantoormateriaal, -meubelen of -apparatuur koopt met een kredietkaart met levergarantie en ze worden niet (of beschadigd) geleverd, hoor dan eerst bij de leverancier. Reageert die niet, dan kun je terecht bij de kredietkaartmaatschappij. In sommige gevallen kun je je geld terugkrijgen.

3. Je wil verzekeringen voor je zakelijke reizen

Als je vlucht of bagage vertraging heeft kun je meestal een vergoeding krijgen. Het kan ook dat je kaart een aanvullende reisongevallenverzekering heeft. Je moet je reis dan wel met je kaart betaald hebben.

Zakelijke kaarten hebben dikwijls een noodnummer dat je kunt bellen als je problemen hebt. Bij duurdere of uitgebreidere kaarten zit soms een doorlopende reisverzekering. Als je die wil gebruiken hoef je je reis niet met je kaart te betalen.

Waarom geen gewone kredietkaart?

Die voordelen heb je ook met privékaarten, met dezelfde dekkingen en diensten. Je moet achteraf wel je zakelijke en je eigen uitgaven uit elkaar halen voor de boekhouding.

Je kunt niet alle privékaarten als zakelijke kaart gebruiken: bij American Express bijvoorbeeld is dat verboden. Met een aparte bedrijfskaart heb je al je uitgaven op een rij. Je kunt een zakelijke kredietkaart ook gebruiken voor uitgaven zoals:

  • tanken voor de zaak
  • parkings en tolwegen
  • autohuur voor de zaak
  • zakelijke hotelovernachtingen
  • zakenbijeenkomsten of -diners
  • onlinediensten of -producten zoals software of cloudopslag

Kun je gespreid betalen met een zakelijke kredietkaart?

Meestal niet. Je gaat geen lening aan, het is geen kredietfaciliteit. Je kunt er je betaling wel minstens drie weken mee uitstellen. Kredietkaartmaatschappijen sturen de rekening een keer in de maand. Die moet je dan binnen een paar weken betalen.

Kaarten voor medewerkers of personeel

Als je collega’s hebt kun je voor hen ook een kredietkaart bestellen. Die is aan dezelfde bedrijfsrekening gekoppeld. Je krijgt een overzicht van welke kaart wat betaalde. Je kunt ook per persoon limieten instellen en misbruik wordt vergoed.

Een aparte kaart of een van je bank?

Bij veel zakelijke rekeningen kun je een kredietkaart nemen. De prijs van de kaart is dan doorgaans laag. Met een zakelijke kaart van je bank hang je wel vast aan die ene bank.

Als je je bank beu bent moet je ook een nieuwe kredietkaart aanvragen bij je nieuwe bank. Een bankonafhankelijke Visa-, Mastercard- of American Expresskredietkaart kun je aan eender welke rekening koppelen en die neem je dus gewoon mee.

Liever een debetkaart?

Voordelen van zakelijke kredietkaarten vind je soms ook terug bij zakelijke bankkaarten. Die zijn, net zoals privébankkaarten, gekoppeld aan het saldo op je rekening. Uitgesteld betalen kan dus niet.

Bij de Business You-rekening van N26 krijg je bijvoorbeeld een debet-Mastercard met faciliteiten voor zakenreizigers, zoals vergoedingen bij vertraagde vluchten en bagage.

Nog voordelen

  • De kosten voor je zakelijke rekening en kredietkaart zijn fiscaal aftrekbaar
  • Het rekeningoverzicht van je kredietkaart kun je goed gebruiken voor je belastingaangifte
  • Je kunt online altijd een overzicht van al je zakelijke betalingen bekijken

(Door Jeroen Geuens, 30 juni 2020.)

Lees ook