Hoe betaal ik met mijn kredietkaart?

Jeroen Geuens

05/11/2019

Je kunt op verschillende manieren betalen met je kredietkaart. Er is een verschil tussen internetbetalingen en betalingen in een echte winkel.

Nieuwere kaarten hebben tegenwoordig een chip, net als bankkaarten. Daardoor hoef je minder en minder je handtekening te zetten. Dat moest vroeger wel in een hotel, bijvoorbeeld, of in een restaurant.

Betalen in winkels en restaurants

In een winkel of een horecazaak steek je je kredietkaart in de betaalautomaat en je geeft je pincode in. Het werkt hetzelfde als je bankkaart, alleen heeft je kredietkaart een eigen pincode.

De magneetstrip op de achterkant van je kaart wordt niet of nauwelijks nog gebruikt. De chip is veiliger: die kunnen ze niet kopiëren.

Het bedrag dat je betaalt, gaat aan het einde van de maand of aan het begin van de volgende van je rekening. Je bank of aanbieder telt alle uitgaven van die maand samen en houdt ze in één keer af.

Betalen in webshops

Je chip en pincode heb je online niet nodig. Wel het kaartnummer aan de voorkant van je kaart. Het heeft zo’n 13 tot 16 cijfers.

Als je op internet bestelt, geef je ook de vervaldatum van de kaart in. Die vind je ook aan de voorkant; ze ziet er bijvoorbeeld uit als 12/21. Dat wil zeggen dat je de kaart kunt gebruiken tot december 2021.

Dan heb je nog de Creditcard Validation Value — CVV in het kort — of het validatienummer. Webshops vragen dikwijls naar die code om te kijken of het wel jouw kaart is. Bij Visa- en Mastercardkaarten is de CVV-code een getal van 3 cijfers; je vindt het naast je handtekening op de achterkant van je kaart.

Het kan dat je je aankoop nog een keer moet valideren met de kaartlezer of de mobiele app van je bank.

Stel een wachtwoord in

Je kunt internetbetalingen optioneel beveiligen met een wachtwoord. Betalingen zijn dan nog veiliger; we raden je zeker aan een wachtwoord aan te vragen of toe te voegen.

Mastercard noemt dat wachtwoord de Mastercard Securecode. Bij Visa is het de term Verified by Visa.

Vermijd onbekende webshops

Er verschijnen steeds meer nepshops. Beperk je dus tot de winkels die je (goed) kent als je online producten bestelt. Bekende webwinkels kunnen zich geen misbruik permitteren en ze gaan voorzichtig om met je gegevens. Betalen met je kredietkaart is hier veilig.

Haal liever geen cash af

Je kunt ook indirect met je kredietkaart betalen: door geld af te halen aan de automaat, net zoals met je bankkaart. Dan heb je je pincode wel weer nodig.

Geld afhalen met je kredietkaart raden we af: je betaalt doorgaans een percentage van het bedrag dat je afhaalt en dat komt snel op zo’n 5 tot 6 euro.

(Door Jeroen Geuens, 5 november 2019.)

Lees ook