Hoeveel kost gespreid terugbetalen met een kredietkaart?

Jeroen Geuens

16/03/2021

Met een kredietkaart koop je iets en je betaalt pas een paar weken later. Heb je meer tijd nodig of wil je minder betalen per maand, dan kun je bij sommige kredietkaarten gespreid terugbetalen.

In dit stuk gebruiken we de kredietkaarten van Beobank als voorbeeld. Beobankkaarten hebben een kredietlijn gekoppeld in plaats van een traditionele maandelijkse limiet.

Vast of gespreid terugbetalen

Traditionele kredietkaarten sluiten een keer per maand af en je uitgaven gaan ook in een blok van je rekening.

Bij andere kaarten, zoals in dit geval die van Beobank, kun je ervoor kiezen gespreid terug te betalen. Als je 1.000 euro uitgaf kun je elke maand bijvoorbeeld 200 euro storten in plaats van alles ineens.

Omdat je geld leent betaal je rente op het openstaande bedrag. Bij Beobank is de variabele actuariële debetrentevoet 12,06%. De rentevoet van dat moment vind je terug op je rekeninguittreksel.

Hoe werkt gespreid terugbetalen?

Je koopt wat je wil of nodig hebt en iedere maand krijg je het uittreksel van je kredietkaartrekening. Je beslist dan zelf of je het saldo in een keer terugstort of dat je gespreid terugbetaalt.

Als je gespreid betaalt geldt er wel een minimum: bij Beobank is dat 1/18de of 1/20ste van het saldo, afhankelijk van hoe groot je krediet is. Je stort ook minstens 25 euro, tenzij het saldo lager is.

Bij flexibele betalingen berekent de bank rente vanaf de uitgavedatum. Je betaalt geen rente als je in een keer terugbetaalt.

Terugbetalen kan met het overschrijvingsformulier dat je bij je uittreksel vindt of je geeft je bank een domiciliëringsmandaat en dan gaat het vanzelf van je rekening.

Je kunt trouwens elke maand opnieuw kiezen of je gespreid blijft betalen of dat je het saldo in een keer terugstort.

Waar is dat handig voor?

Geld lenen met je kredietkaart is handig wanneer je iets moet of wil kopen en je hebt er binnenkort geld voor in plaats van nu. Denk aan een kapotte wasmachine of computer of een onverwachte autoreparatie.

Weet je van jezelf dat je veel uitgeeft terwijl je er geen geld voor hebt, dan is gespreid terugbetalen niks voor jou.

(Door Jeroen Geuens, 16 maart 2021.)

Lees ook