Wanneer krijg ik de rekening van mijn kredietkaart?

Jeroen Geuens

24/11/2020

Als je een kredietkaart hebt kan het onduidelijk zijn wanneer je uitgaven precies van je zichtrekening gaan.

Bedragen die je uitgeeft met je kredietkaart gaan pas later van je zichtrekening. Je kaartuitgever schiet de betaling voor en één keer per maand haalt hij de voorschotten van die maand van je rekening.

Wanneer is de afsluiting van mijn kredietkaart?

Van wanneer tot wanneer je maand loopt is bij iedere bank of kredietkaartaanbieder anders.

Als je een Mastercard hebt bij Belfius ligt de afsluiting op de zevende of de vijfentwintigste van de maand. Het geld gaat negen dagen later automatisch en in één keer van je rekening, dus rond de zestiende of de vierde. Je limiet is de volgende dag weer beschikbaar.

Bij Belfius-Visakaarten valt de afsluiting altijd op de vijfentwintigste. Het bedrag gaat negen dagen later van je rekening, rond de 4de dus, en de dag daarop kun je je volledige limiet weer gebruiken.

KBC-kredietkaarten sluiten op de eerste dag van de maand af. Het bedrag gaat ook hier automatisch van je rekening. Als er te weinig op je rekening staat heb je nog een paar dagen om bij te storten.

Bij ING valt de afsluiting dan weer op de zevenentwintigste van de maand, Argenta sluit je kredietkaartrekening op de dertiende af, … Je kunt de precieze datum van je bank of aanbieder doorgaans nakijken tijdens het internetbankieren of in de app.

Geen rente bij volledige betaling

Als je iedere keer de rekening volledig stort betaal je geen rente op het totaal van je uitgaven.

Verschillende kaartuitgevers, Beobank bijvoorbeeld, geven je de mogelijkheid het saldo gespreid terug te betalen. Bij de meeste kredietkaarten moet je dat apart aanvragen of het is onmogelijk.

Bij gespreid terugbetalen geldt er wel een rente. Hoeveel dat is hangt af van de aanbieder; het is vergelijkbaar met wanneer je rood staat op je zichtrekening.

De tarieven van doorlopende kredieten liggen gewoonlijk een stuk lager. Het terugbetalen gaat dan in vaste termijnen van bijvoorbeeld 50 euro. De rente zit mee in dat bedrag.

(Door Jeroen Geuens, 24 november 2020.)

Lees ook