Dubbel bevestigen sinds 2021 verplicht bij online kredietkaartbetaling

Jeroen Geuens

19/01/2021

Een online kredietkaartbetaling afronden verloopt sinds 1 januari 2021 met een extra beveiligingsstap. Je identificeert je nu in twee in plaats van in één keer.

De beveiliging geldt voor alle online kredietkaartbetalingen boven de dertig euro in Europa. Webwinkeliers moeten zich hieraan houden, al zijn ze ongetwijfeld slecht voorbereid op de invoering.

Wanneer je in een Europese webshop winkelt moet je sinds 1 januari dit jaar meer doen dan je kaartnummer, naam, kaartvervaldatum en cvc-code opgeven als je betaalt met Visa, Mastercard of American Express.

Bij betalingen van meer dan dertig euro moet je je nu dubbel identificeren: eerst met een wachtwoord en dan ook nog met een sms-code. Je kunt de transactie ook bevestigen in de app van je kredietkaartmaatschappij.

Hoe identificeer je je dubbel?

Zonder de app heb je een wachtwoord (Mastercard ID Check, Visa Secure of Amex Safekey) en een sms-code nodig. Dat wachtwoord vraag je op voorhand bij je kredietkaartuitgever, het kan niet tijdens het afrekenen.

Op je smartphone gaat alles vlotter: als je de betaling wil afronden kies je ‘Opdracht goedkeuren’ in de app van je kredietkaart. Vul je vijfcijferige code in of bevestig met je gezicht of vingerafdruk. Dat zijn ook dubbele beveiligingen die voldoen aan de nieuwe Europese norm.

Als je een kredietkaart hebt bij je bank kan het dat je moet bevestigen met de kaartlezer, al wordt bevestigen in de app ook bij banken meer en meer mogelijk.

Fraude wordt moeilijker

Betalen met een kredietkaart wordt door de nieuwe standaard veel veiliger. Oplichters proberen je gegevens te stelen en je kaart te misbruiken. Dat wordt moeilijker omdat ze nu ook je telefoon moeten hebben.

Niet alle webwinkels zijn klaar

De nieuwe norm ging officieel in op 1 januari. De extra beveiligingsstap komt voort uit PSD2, de Europese richtlijn voor consumentenbetalingen. Alle winkeliers die (kredietkaart)betalingen ontvangen moeten zich hieraan houden en tweestapsverificatie dus mogelijk maken voor kredietkaarten.

Zoals altijd zijn er uitzonderingen: de nieuwe standaard geldt alleen voor eenmalige betalingen van meer dan dertig euro. Bij terugkerende betalingen moet alleen de eerste aan de regel voldoen.

(Door Jeroen Geuens, 19 januari 2021.)

Lees ook