Wat is de wisselkoersopslag bij kredietkaarten?

Jeroen Geuens

01/09/2020

Je krijgt alleen met wisselkoersopslag te maken als je in een andere munt dan de euro betaalt.

De opslag bevat onder andere de kosten voor het omrekenen van de vreemde valuta naar euro. Je betaalt die opslag wanneer je je bankkaart gebruikt en wanneer je afrekent met een kredietkaart.

Wanneer heb je te maken met wisselkoersopslag?

Als je in een Amerikaanse webwinkel koopt en je betaalt in dollars, bijvoorbeeld. Dan moet er op je kredietkaartafrekening een bedrag in euro staan.

Je kredietkaartaanbieder rekent het bedrag in dollar automatisch om naar dezelfde waarde in euro. Alleen: het omzetten van dollar naar euro gaat nooit tegen de gemiddelde wisselkoers van dat moment.

De aanbieder rekent een percentage boven op de wisselkoers, gemiddeld zo’n 2% van het bedrag. De wisselkoers geldt voor alle transacties buiten de eurozone, ook wanneer je bijvoorbeeld euro’s afhaalt in Turkije.

Welke kredietkaarten rekenen een lage wisselkoersopslag?

De opslag is de laatste jaren hoger geworden en bij de meeste kaarten is ze gelijkgetrokken. Er is zo goed als geen verschil meer.

Voor de bekendste kredietkaarten van Visa en Mastercard geldt een tarief van 2%. American Express rekent standaard 2,5%.

Een paar bekende kredietkaarten:

Wisselkosten dikwijls lager bij een bankkaart

De wisselkoersopslag geldt ook wanneer je met je bankkaart betaalt. Als je daar de tarieven van vergelijkt zie je dat de opslag rond de 1% ligt. Als je dus een bank- en een kredietkaart hebt bij dezelfde bank kan het goedkoper zijn om buiten Europa met je debetkaart te betalen in plaats van met je kredietkaart.

Bestaat er ook een kredietkaart zonder wisselkoersopslag?

Ja: sinds 2017 is er de Revolut Card. Met de Britse kaart kun je elke maand tot 6.000 euro in vreemde munten uitgeven zonder opslag te betalen. Let er wel op dat het een prepaidkaart is: daarmee kun je niet overal terecht.

(Door Jeroen Geuens, 1 september 2020.)

Lees ook