Wanneer heb ik mijn kredietkaart in huis?

Jeroen Geuens

28/01/2020

Je hebt je nieuwe kredietkaart doorgaans binnen 3 tot 5 werkdagen in huis. Zorg ervoor dat de bank je nieuwste adresgegevens heeft: ze stuurt de kaart naar het adres dat bij je zichtrekening hoort.

Je kunt die gegevens doorgaans zelf aanpassen in de app of op de website van je bank. Je kunt ook langs in je (nieuwe) kantoor, dan helpt een medewerker je met die aanpassingen.

Geheime code

De activatie van je kaart scheelt per bank. Bij Belfius krijg je een brief met je kaart en je zet zelf de activatie in gang; ING stuurt de brief en de activatie-sms samen.

Ook hier is het belangrijk dat je bank de juiste gegevens heeft. Kijk na of je telefoonnummer klopt wanneer je een nieuwe kaart aanvraagt.

Je krijgt de pincode van je nieuwe kredietkaart ook in een sms. Die code kun je zo laten of je kunt ze aanpassen aan een automaat in je bankkantoor. Als je de kaart en de code liever ophaalt kun je ze ook laten leveren in je bankkantoor.

Een gestolen of verloren kredietkaart vervangen

Verloor je je kaart of werd je overvallen, bel dan Card Stop op 078/170.170 en laat ze je kaart blokkeren. Je krijgt dan binnen 3 tot 5 werkdagen automatisch een nieuwe.

Verder is alles hetzelfde als hierboven: de kaart komt naar je thuis — of naar de bank als die geen adres van je heeft — en je krijgt de activatiecode per sms.

Een vervallen kaart vernieuwen

Op de voorkant van je kredietkaart vind je onder andere het nummer van de kaart, de naam van de eigenaar en wanneer de kaart vervalt. Die vervaldatum staat er bijvoorbeeld als 02/20 — februari 2020.

Ook in dit geval krijg je je kaart thuis. Je pincode blijft hetzelfde; je kunt dus naadloos overgaan op je nieuwe kaart.

Je krijgt je nieuwe kaart ten laatste twee maanden voordat je oude vervalt. Je kunt maar één kaart gebruiken: betaal je met je nieuwe voor de vervaldatum van de oude, dan wordt de oude onbruikbaar.

Moet ik naar mijn bank voor een kredietkaart?

Veel mensen vragen hun kaart wel bij hun bank aan omdat dat het makkelijkste is. Je hebt er al een zichtrekening; je kunt je nieuwe kaart makkelijk aan die rekening koppelen.

Dat hoeft echter niet: de meeste kaarten in ons overzicht, zowel van Visa als van Mastercard, zijn bankonafhankelijk. Je kunt ze met eender welke Belgische zichtrekening gebruiken.

(Door Jeroen Geuens, 28 januari 2020.)

Lees ook