Geld overschrijven naar je kredietkaart, kan dat?

Jeroen Geuens

20/10/2020

Soms is een positief kredietkaartsaldo handig: je kunt tijdelijk meer uitgeven dan de limiet van je kaart.

De meeste kredietkaarten van Visa en Mastercard hebben een limiet, bijvoorbeeld 2.500 of 5.000 euro. Wil je meer uitgeven, dan zou het handig zijn als je wat extra geld op je kaart kon zetten. Dan heb je tijdelijk 3.000 of 6.000 euro limiet.

Alleen: dat is onmogelijk. Je kunt geen geld overschrijven van je zichtrekening naar je kredietkaart, en omgekeerd ook niet. Een kredietkaart kun je in België alleen gebruiken om te betalen.

In Nederland kan het wel: als je daar een kaart hebt van ICS — International Card Services — kun je via je kredietkaartapp of via een speciaal bankrekeningnummer geld overschrijven naar je kredietkaart. ICS Cards is al een tijd gestopt in België; nu kun je bij je bank of bij andere aanbieders een kredietkaart aanvragen.

Als je een ICS-kredietkaart hebt bij een Nederlandse bank, lees dan op onze zustersite Creditcardvergelijking hoe je geld op je kaart zet.

Onmogelijk bij American Express

Een positief saldo aanhouden op een American Express-kaart is verboden. Kredietkaarten van American Express hebben een glijdende bestedingslimiet: hij beweegt mee met je uitgaven en je betalingen. Je kunt je limiet nakijken in je persoonlijke omgeving op Amex’ website.

Een positief kredietkaartsaldo is wel mogelijk

Er zijn wel manieren waardoor je boven nul kunt op je kredietkaart. Als je iets kocht in een (web)winkel en je stuurt het product terug, dan stort de winkel het bedrag terug naar de kaart waar je mee betaalde.

Als je ondertussen je maandelijkse rekening al hebt betaald kun je tijdelijk een positief saldo op je kaart hebben.

Wat gebeurt er als je uitgeeft?

Dan gaat eerst het positieve saldo eraf. Dan geef je dus geld uit zonder aan je limiet te komen. Pas als het positieve saldo op is gaan betalingen weer van de kredietreserve van je kaart.

En als ik het geld weer op m’n rekening wil?

Dat kan. Positieve saldo’s kun je laten overboeken. Als je een prepaidkaart hebt kun je dat zelf: dan laad je het bedrag gewoon weer over naar je rekening.

Als je een positief kredietkaartsaldo hebt kun je MijnKaart.be vragen het bedrag over te boeken naar je rekening. Op hun website vind je formulieren voor elke soort kredietkaart.

Denk er wel aan dat ze alleen geld kunnen overschrijven naar de gekoppelde zichtrekening.

Je limiet verhogen

Als je toch tijdelijk meer wil kunnen uitgeven, omdat je op vakantie vertrekt bijvoorbeeld, dan kun je je limiet gewoonlijk zelf verhogen. Bij de meeste banken kan dat via internetbankieren, in hun app of anders in het kantoor. Verhogen kan tijdelijk of definitief.

(Door Jeroen Geuens, 20 oktober 2020.)

Lees ook