Zijn er kredietkaarten met cashback in België?

Jeroen Geuens

22/07/2021

In de Verenigde Staten en andere landen krijg je geld terug als je met sommige kredietkaarten betaalt. 0,5% bijvoorbeeld. Cashback heet dat. In België hebben we een paar van die kaarten.

In ons overzicht van kredietkaarten met cashback of korting heb je bijvoorbeeld de Visa of Mastercard Extra van Beobank. Als je je aankopen met die kaarten betaalt krijg je respectievelijk 1% en 3% terug. Dat is doorgaans een beperkte periode. De eerste drie maanden dat je je kaart hebt bijvoorbeeld.

Dat zijn kaarten waarbij je geld terug krijgt op al je aankopen. Er zijn er ook waarbij je maar geld terug krijgt op één of een bepaald soort product.

De Q8 World Mastercard van Beobank geeft je bijvoorbeeld alleen korting op brandstof en stookolie en met de Neckermann World Mastercard spaar je punten voor je volgende reis. Als je je aankopen bij Ikea met de Family Mastercard betaalt krijg je dan weer 1% van het aankoopbedrag terug als waardebon.

En dan zijn er nog de kaarten met een spaarprogramma. Meestal zijn dat die van American Express. Als je deelneemt aan het Membership Rewards-programma kun je je punten op de duur ruilen tegen bons of cadeaus of tegen niet-fysieke prijzen zoals een hotelovernachting.

Eerste jaar geen bijdrage

Bij sommige kredietkaarten rekent de aanbieder je het eerste jaar geen bijdrage. Dat is dan een welkomstgeschenk in plaats van cashback. Banken gebruiken de term wel om reclame te maken voor de aanbieding.

Wel korting met debetkaarten

Sommige internationale internetbanken geven bij ons ook gewone bankkaarten uit die direct korting geven bij verhuurbedrijven of bij bepaalde handels- of horecazaken. Zo’n debetkaart kan Mastercard of Visa als betaalmerk hebben en je kunt hem online ook zo gebruiken. Hij werkt wel altijd als een prepaidkaart: je kun alleen uitgeven wat op je rekening staat en je kunt ook geen geld lenen of later of gespreid terugbetalen.

(Door Jeroen Geuens, 22 juni 2021.)

Lees ook